Ali B

Ali Bouali (Zaanstad, 16 oktober 1981), beter bekend als Ali B, is een Nederlandse rapper encabaretier van Marokkaanse afkomst en woonachtig in Almere. Hij is ook werkzaam alstelevisiepresentator, stand-upcomedian en labeleigenaar van SPEC Entertainment. Tijdens het eerste decennium van de 21e eeuw kende Ali B een grote populariteit met zijn hits “Rampeneren”,“Leipe mocro flavour”, “Ik ben je zat” en zijn bijdrage op “Wat zou je doen?” van Marco Borsato. De rapper werd onder meer onderscheiden met een TMF Award in 2005 en 2006. Gedurende zijn carrière werkt(e) hij onder meer met Akon, Yes-R, Ziggi, The Opposites, The Partysquad enFresku.

 

 

Biografie

Hij bracht zijn eerste jaren door in Zaanstad, maar op tweejarige leeftijd verhuisde Ali B naar Amsterdam. Na het horen van het nummerMoordenaar van Osdorp Posse raakte hij daar geïnteresseerd in hiphop en begon zelf ook met rappen. Hoewel een deel van zijn familie in Amsterdam bleef wonen, vertrok Ali op veertienjarige leeftijd met zijn moeder naar Almere, waar hij serieus aan een muzikale carrière probeerde te werken.

Hij noemde zich Ali B omdat de media op die manier criminelen weergeven in het nieuws. In Almere gaf Ali B zijn eerste optreden en won hij dePoetry Slam in 2000/2001.

In 2012 verklaarde Ali B dat hij in zijn jeugd gok- en blowverslaafde was en drugs dealde om aan geld te komen.[1]

Opkomst

Vanaf 2000 deed Ali B mee aan meerdere talentenjachten zoals Wanted, en stond hij in december 2002 ook in de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B/hiphop, waar hij verloor van zangeres Corey. Toch was zijn deelname niet onopgemerkt gebleven, en hij kreeg twee maanden na de finale een contract bij Warner Music. Daar bracht hij de single “Waar gaat dit heen?” uit, die op muziekzender The Box op een moment zelfs tweede stond in de charts. Ook zijn volgende clip “Leven van de straat”, werd veel aangevraagd op de muziekzender. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam dan toch met zijn single “Ik ben je zat” waarmee hij samen met Brace de derde plaats van de top40 haalde. Door zijn energieke, entertainende en soms een beetje brutale live-performance, kreeg Ali zeer snel naamsbekendheid, en werd hij graag gezien in (discussie)programma’s op radio en televisie.

Optredens

Voor War Child trad hij in 2004 samen op met Marco Borsato tijdens de concerten van Borsato in De Kuip, deze samenwerking leidde tot de single Wat zou je doen. De single kwam in september direct binnen op de eerste plaats van de hitparade.

Hij wisselde grote optredens af met kleine. Zo stond hij op 1 september 2004 nog in het voorprogramma van de Amerikaanse rappers 50 Centen G-Unit in Ahoy’ en op 18 september op Herfstpop in Rijswijk. In 2004 won hij de popprijs 2004. De jury stelde “gewoon niet om hem heen te kunnen”. Ze vermeldde als bijzonderheid dat Ali B bewees dat “je geen platenmaatschappij nodig hebt.” Ali B werd vanaf december 2004 de nieuwe ambassadeur voor de Stichting Bomen Over Leven.

Voor de platentiendaagse in 2005 nam Ali B een cover op van het nummer “Zeven Dagen Lang” van bots. Verder was 2005 een druk jaar voor Ali B, hij maakte een zevendelige televisieserie “Rap Around The World”, waarbij hij ontwikkelingslanden bezoekt en laat zien in welke situatie de jongeren daar (over)leven. Daarnaast leende Ali B zijn stem uit voor de Nederlandse versie van de animatiefilm Robots, startte hij samen met zijn neef Yes-R zijn eigen radioprogramma op de radiozender Juize FM, en bezocht hij het Dr. Leo Kannerhuis (centrum voor autisme) in Oosterbeek. Hier gaf hij een optreden en kreeg een rondleiding. In 2005 won Ali B ook diverse prijzen, zo won hij een TMF Award in de categorie ‘Beste Nieuwe Artiest Nationaal’ en twee MOBO Awards voor beste clip en beste nationale single. Ook kreeg de rapper een wassenbeeld bijMadame Tussaud.

In 2006 nam de AmerikaanserapperAkon samen met Ali B en Yes-R de Nederlandse versie van de single “Ghetto” op. Tevens bracht Ali B het nummer “Wij houden van Oranje”, de voetbalhit van André Hazes uit 1988 (waarbij Ali B wat raps toevoegde), opnieuw uit. Ali B werd op 9 juni in het Land van Ooit geridderd tot Baron van Ooit en kreeg zijn eigen zetel aan de laan in het pretpark.

Andere hits volgden zoals Rampeneren (samen met Yes-R en Partysquad), Leipe Mocro Flavour (remix met Yes-R) en Zomervibe. Op 13 oktober wint Ali B zijn tweede TMF Award, ditmaal in de categorie ‘Beste Urban Act’.

Eind 2006 stond Ali Bouali weer op het podium met Marco Borsato in diens concertenreeks Symphonica in Rosso. Naast zijn grote hit Wat zou je doen?, een duet met Marco, rapte Ali B samen met Yes-R op een speciale versie van Dromen zijn bedrog.

Op het einde van 2007 stond Ali B in het hof van Liempde. Daar gaf hij een huiskamerconcert weg voor het goede doel. Het uiteindelijk opgehaalde bedrag bedroeg meer dan 16 duizend euro.

Tv-programma’s

 

Ali B in 2008

In april en mei 2008 was Ali B. te zien op tv met zijn programma De Flat van Ali B. Van de show zijn in twee seizoenen 12 afleveringen gemaakt. In mei 2008 baarde Ali B opzien door als eerste letterlijk 101 “bars” (regels) te rappen tijdens de rap-uitzending van 101 Barz. In 2011 volgde de achtdelige serie Ali B op volle toeren en in 2014 werd hij presentator van de nieuwe TROS-programma’s Ali B en de 40 wensen en Ali B en de muziekkaravaan.

Jan Smit-opstootje

In maart 2004 verscheen hij in een speciale vip-uitzending van het RTL 4-televisieprogramma De zwakste schakel. Hier ontstond al na de eerste ronde een klein opstootje met Jan Smit, toen Ali B Smit trachtte weg te stemmen door op zijn bordje “Jantje Shit” te schrijven. Ali B had namelijk ruzie gekregen met Smit en zijn manager.

Staphorst-incident

Op woensdag 27 december 2006 had Ali B een aantal zogenaamde Chinese rollen afgestoken op het marktplein te Staphorst om de lancering van het radiostation TMF Radio in te luiden. Staphorst was gekozen door TMF als saaiste gemeente van Nederland en daarom besloot men daar de lancering plaats te laten vinden. Plaatselijke media meldden dat er op dat moment een rouwstoet in de buurt zou zijn en deze bruut verstoord werd door het geratel van het vuurwerk. Ali B heeft later de moeder van de overleden jongen opgebeld en hij kon achterhalen dat de rouwstoet op het moment van afsteken van het vuurwerk niet eens in de buurt van Staphorst was, maar in Meppel. Vanwege het feit dat de gemeente geen vergunning voor het vuurwerk had verleend, werd Ali B vervolgd wegens te vroeg afsteken van vuurwerk. Ali B heeft later Staphorst aangeklaagd wegens smaad. Dit is met een sisser afgelopen; de gemeente Staphorst en Ali B hebben het bijgelegd en er is van vervolging afgezien.

2011-heden

In het begin van 2011 startte zijn televisieprogramma Ali B op volle toeren waarin hij met een bevriende rapper in elke aflevering naar een artiest van vroeger gaat. Hij bracht ook een theatershow uit, genaamd Ali B geeft antwoord en kondigde een gelijknamig album aan. Als voorproefje heeft Ali het nummer Verslaafd met Fresku en Winne uitgebracht als gratis download.

Yes-R en Darryl brachten een nieuw album uit onder zijn platenmaatschappij. Hij maakte bekend dat zijn oude vriend Brace na een moeilijke periode een platencontract had getekend bij SPEC entertainment. In 2013 werd bekendgemaakt dat Ali B het nieuwe jurylid zou worden van The voice of Holland.

In 2016 trad hij op tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel, waar hij het door hem geschreven bevrijdingslied Nieuwe held zong.

Persoonlijk leven

Ali B huwde in 2006 zijn manager met wie hij twee zoons heeft, geboren in 2009 en 2011. Ook is Ali B de zaakwaarnemer en zwager van de profvoetballer Abel Tamata.[2]

Nu Bij Radio Bandoo Klapper vd Week met zijn nieuwe zomer single 

Voy a Bailar

One Response to “Klapper vd Week : Ali B”

  1. bettyboop schreef:

    een geweldige klapper van de week

Geef een reactie